Основни характеристики.
Известно е, че пчелният хляб има висока концентрация на протеини, белтъци и други хранителни вещества, което го прави силно препоръчван от диетолозите и от хората, занимаващи се със здравословно хранене.
Точно като пчелния прашец, до ден днешен е трудно да се установи и да се знае със сигурност на какво се дължи точният състав на пергата. Всъщност, съдържанието й може да варира от час на час в един кошер, въз основа на пчелите работнички, които събират прашеца. Въпреки че няма конкретна формула, се смята, че съдържа прости захари, протеини, минерали и витамини, мастни киселини и различни други компоненти.
Пчелите преработват и увеличават хранителната стойност на цветния прашец чрез собствен процес на ферментация. В допълнение към консервирането, процесът на ферментация на цветния прашец прави и хранителните му вещества по-силни. Някои протеини се разграждат на аминокиселини, нишестетата се метаболизират в прости захари, а витамините стават по-лесно усвоими и биоактивни. В този смисъл пчелният хляб е дори по-полезен за здравето от масово употребявания пчелен прашец.
Как точно го произвеждат пчелите?
Пчелите буквално натъпкват слоеве прашец в шестограмовите пчелни килийки, запечатват с мед, докато напълнят около ¾ от пространството. След това запечатват с друг слой мед, под който пчелният прашец ферментира в пчелен хляб. Този продукт трябва да се счита за мощен хранителен източник дори и само въз основа на това колко старание и труд влагат пчелите докато го правят. Пергата представлява тяхната храна, с която се препитават през зимата.
Как да я приемаме?
Препоръчителната дневна доза за възрастен е около 5-6 грама. Това е приблизително 3-5 зърна, около 30 минути преди хранене.
Дневна доза за деца (над 3 години) - 2-3 грама, което са приблизително 1-2 зърна пчелен хляб, около 30 минути преди хранене.
Курсът трябва да е един месец и трябва да го повтаряте два пъти годишно.